Općina Dobrinj, otok Krk, Hrvatska
 

Dobrinj – grad cvijeća, kulture i glagoljaštva

 
Vezani sadržaj
 
 
 
Dobrinj – grad cvijeća, kulture i glagoljaštva

DOBRINJ
Turističku ponudu Dobrinja ali i ukupnu sliku koju to kulturno-povijesnim znamenitostima prebogato mjesto nudi svojim posjetiteljima uskoro će obogatiti novi sadržaji. Dva projekta dobrinjske lokalne uprave u čijoj su operacionalizaciji pomagali i predstavnici TZO Dobrinj ovih bi dana trebali i službeno zaživjeti, najavio nam je Boris Latinović, direktor Turističkog ureda dobrinjskog TZ-a. Prvi među njima pod nazivom »Dobrinj cvjetni grad« pokrenut je prije pune četiri godine. Cilj projekta nastojanje je spajanja privatnog i javnog prostora u jedinstvenu, oku ugodnu ambijentalnu cjelinu. Želju da cijelo povijesno središte Dobrinja uljepšamo, ošarenimo i oplemenimo cvijećem zasađenim u vazama unificiranog izgleda oživotvorili smo projektom kojeg je osmislila krčka hortikulturalna stručnjakinja mr. Dobrila Kraljić. Zamisao uljepšanja mjesta cvijećem zasađenim u unificiranim kamenim vazama u tri veličine, dobila je podršku predstavnika Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, u vidu pomoći od 150 tisuća kuna.
   
Zaustaviti turiste

Diljem Dobrinja ovih je dana tako postavljeno više od dvije stotine vaza sa čak 1.500 sadnica cvijeća, ljetnica prilagođenih ovom godišnjem dobu, naglasio je Latinović. O dobrom dijelu nasada skrbit će sami građani, dok će o bilju postavljenom na javnim površinama brinuti komunalna tvrtka Komun. Cvijeće će s vremenom biti zamijenjeno i dopunjeno novim biljem prilagođenim drugim godišnjim dobima. Vjerujem da će posjetitelji Dobrinja prilikom dolaska u mjesto steći osjećaj na koji smo ciljali – da ulaze cvjetni grad, »muzej cvijeća« u što bi se nastavkom provedbe projekta najveće središte centralnog dijela otoka Krka trebalo pretvoriti.
    Drugi novitet nazvan je »Dobrinj, grad kulture i glagoljaštva«, a odnosi se na nastojanja boljeg i cjelovitijeg informiranja posjetitelja o dugoj i bogatoj povijesti tog krčkog grada-kaštela.
    – Svjesni činjenice da Dobrinj brojni posjetitelji i izletnici najčešće tek brzinski obilaze i razgledaju, dijelom i zbog nepostojanja dovoljno dobre turističko-informativne infrastrukture, pokrenuli smo sustav organiziranog, višejezičnog besplatnog vođenja posjetitelja Dobrinjem.
   
Lokalne priče i legende

Organizirane će ture kretati iz Etnografskog muzeja svakodnevno u 10.30 sati te od 19, odnosno 20 sati. Vođeni obučenim vodičem posjetitelji Dobrinja imat će prigodu razgledati sve najvažnije i najzanimljivije povijesne lokalitete unutar samog mjesta, obići crkvu, sakralnu i etnografsku zbirku, ali i neke galerijske odnosno izložbene prostore po kojima je Dobrinj već postao prepoznatljiv. Tijekom obilaska posjetitelji neće slušati tek suhoparne podatke već će, nastavlja Latinović, imati priliku čuti i mnoštvo zanimljivih lokalnih priča i legendi koje će im Dobrinj prikazati na drugačiji, atipičan način. Vjerujem da će potezom iza kojeg u organizacijskom i financijskom smislu u prvom redu stoji Općina Dobrinj, mnogi prepoznati vrijednost zbog koje se isplati posjetiti ovo mjesto, lokalno središte koje dosad nažalost nije bilo na najbolji mogući način predstavljano širokom krugu turista i izletnika, zaključio je Boris Latinović. (M.T.)

Članak je preuzet sa web stranica Novog lista (www.novilist.hr)


Foto galerijaObjavljeno: 11. srpnja 2011.
Foto by Luka Tabako

 
 
 
 
Web kamere Općine Dobrinj
Live pogled na Dobrinj, Šilo i Klimno
 
 
Povijest
Saznajte više o povijesti naše općine
Gospodarstvo
Gospodarstvo na području Općine Dobrinj
Turizam
Glavna turistička odredišta
Naselja u Općini
Informacije o naseljima
Škola i vrtić
Nova škola u Dobrinju i vrtić u Polju
Udruge
O udrugama iz Dobrinjštine
Manifestacije
Crkvena slavlja, pučke i ribarske fešte
Istaknute ličnosti
Ivan Crnčić, Josip Pepi Uravić...
Muzeji
Sakralna i etnografska muzejska zbirka
Video
Video klipovi Dobrinja, Šila i uvale Soline
Foto galerija
Fotografije, wallpaperi, screensaveri...
 
 
 
Bookmark and Share
 
         
         
KONTAKTI
 
 
OPĆI PODACI O OPĆINI
   

Općina Dobrinj
Dobrinj 103, 51514 Dobrinj

e-mail: opcina-dobrinj@ri.t-com.hr
tel.: +385 051/848-344;848-307
fax.: +385 051/848-141
web: www.opcina-dobrinj.hr, www.dobrinj.hr

 
 
Katastarska površina: 55,05 km2
Broj stalnih stanovnika: 2.023
Broj kućanstava: 891

Stambene jedinice: 4.422
Stanovi za stalno stanovanje: 1564
Naselja: Općinu Dobrinj čine 20 naselja

 
 
TD Komun d.o.o.
www.komun.hr
 
TZO Dobrinj
www.tzo-dobrinj.hr