Općina Dobrinj, otok Krk, Hrvatska
 

Mršav policijski ulov u uvali prepunoj krivolova

 
Vezani sadržaj
 
 
 
Općina Dobrinj - Najlonom od 0.38 upecao divovsku licuKLIMNO U uvalu Soline na području Klimna, uplovljava se iz Vinodolskog kanala, a zatvara ju rt poluotoka Sulinja i rt Glavatni. Među domaćim ljudima godinama se govori o svojevrsnom zaštićenom statusu uvale, pa se često spominje i kako je uvala mrijestilište riba te je u njoj zabranjen svaki ribolov. Međutim, već godinama svjedoci smo izlova ribe mrežama, pa i onima čije karakteristike svakako ne spadaju u amaterski, odnosno tzv. mali ribolov. O tim se neodgovornim pojedincima često govori među domaćim stanovništvom, no iako bi građanska svijest to nalagala, zbog lažne solidarnosti nitko ne poduzima ništa. Tragom takvih informacija zatražili smo službeno očitovanje Postaje pomorske policije Rijeka, te su oni putem Mirjane Kulaš, glasnogovornice Policijske uprave Primorsko-goranske, dostavili izvješće o provođenju represivnih i preventivnih mjera u uvali Soline, kao i u njenoj neposrednoj blizini.
   
Oduzeta jedna mreža

Prema tom izvješću, u razdoblju od godinu dana, a zaključno do kraja lipnja ove godine, djelatnici pomorske policije pregledali su 18 isprava plovila, 26 osobnih isprava te su podnijeta tri izvješća iz domene morskog ribarstva zbog športskog ribolova bez dozvole. Zanimljivo je spomenuti kako je u tih godinu dana, samo u jednom slučaju oduzeto 200 metara ribarske mreže zbog korištenja zabranjenog alata u uvali, iako je zaljev najčešće doslovno premrežen tim zabranjenim alatom. Na kraju policijskog izvješća možemo doznati i kako su djelatnici policije, u suradnji s Ispostavom Lučke kapetanije Šilo, u spomenutom razdoblju procesuirali samo šest prekršaja nedopuštenog glisiranja u zaljevu, iako u ljetnim mjesecima, praktično u nekoliko minuta, zaljevom krstari i desetak glisera, čiji se »kapetani« ne obaziru na ploču s upozorenjem o ograničenju brzine odnosno zabrani glisiranja. U želji dobivanja cjelovite informacije o statusu uvale Soline, ili kako u resornom ministarstvu kažu – uvale Klimno, dobili smo, za mnoge vjerojatno iznenađujuću informaciju.
   
Posebno stanište

Prema dopisu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, uvala Klimno, s aspekta Zakona o morskom ribarstvu, ima status posebnog staništa. No sad slijedi svojevrsno iznenađenje koje djelomično citiramo: Pravilnikom o posebnim staništima riba i drugih morskih organizama i regulaciji ribolova, između ostalog i u Vinodolskom kanalu, akvatorij uvale Klimno je posebno stanište. U članku 3. stavku 1. određeno je da je u posebnim staništima zabranjeno obavljanje svakog ribolova i lova drugih morskih organizama, kao i skupljanje drugih morskih organizama, osim ribolova VRŠAMA, UDIČARSKIM ALATIMA I OSTIMA. Ovakvom informacijom zasigurno barata mali broj domaćih ribara jer isti, osim spomenutih neodgovornih »mrežara«, na ribolov odlaze van akvatorija uvale. Koliko je ažurnost nadležnih u očuvanju plitke uvale Soline dostatna, procijenit će sami stanovnici s ovog područja, no bilo bi logično da se u očuvanje iste uključe i sportsko-ribolovna društva, pa na neki način i lokalna samouprava, jer nastavi li se s dosadašnjom praksom, posebno stanište postat će posebna lokva. N.G.

Članak je preuzet sa web stranica Novog lista (www.novilist.hr)
Objavljeno: 30. kolovoza 2010.
 
 
 
 
Web kamere Općine Dobrinj
Live pogled na Dobrinj, Šilo i Klimno
 
 
Povijest
Saznajte više o povijesti naše općine
Gospodarstvo
Gospodarstvo na području Općine Dobrinj
Turizam
Glavna turistička odredišta
Naselja u Općini
Informacije o naseljima
Škola i vrtić
Nova škola u Dobrinju i vrtić u Polju
Udruge
O udrugama iz Dobrinjštine
Manifestacije
Crkvena slavlja, pučke i ribarske fešte
Istaknute ličnosti
Ivan Crnčić, Josip Pepi Uravić...
Muzeji
Sakralna i etnografska muzejska zbirka
Video
Video klipovi Dobrinja, Šila i uvale Soline
Foto galerija
Fotografije, wallpaperi, screensaveri...
 
 
 
Bookmark and Share
 
         
         
KONTAKTI
 
 
OPĆI PODACI O OPĆINI
   

Općina Dobrinj
Dobrinj 103, 51514 Dobrinj

e-mail: opcina-dobrinj@ri.t-com.hr
tel.: +385 051/848-344;848-307
fax.: +385 051/848-141
web: www.opcina-dobrinj.hr, www.dobrinj.hr

 
 
Katastarska površina: 55,05 km2
Broj stalnih stanovnika: 2.023
Broj kućanstava: 891

Stambene jedinice: 4.422
Stanovi za stalno stanovanje: 1564
Naselja: Općinu Dobrinj čine 20 naselja

 
 
TD Komun d.o.o.
www.komun.hr
 
TZO Dobrinj
www.tzo-dobrinj.hr