Općina Dobrinj, otok Krk, Hrvatska
 

Ljetna događanja u Rasopasnu

 
Vezani sadržaj
 
 
 
Objavljeno: 4. rujna 2016. / Autor teksta i fotografija: Ivan Šamanić

Ovo je ljeto u Rasopasnu bilo življe nego inače. Već u predsezoni, ali i u ljetnim mjesecima organizirali smo više komuna s ciljem uljepšanja našega mjesta. U sve to, svjesni činjenice da naše selo raste,  uključili smo i povremene stanovnike sela, vikendaše i goste kojih ima sve više. Njihova je rekacija bila pozitivna, te se nadamo da će se „suradnja“ i održati. Dan kome je sve bilo podređeno je blagdan Velike Gospe – dan mjesta i župe. Toga dana sve počinje sa svečanim misnim slavljem i procesijom s kipom Majke Božje po ulicama mjesta. Nakon  svečane mise s procesijom uslijedilo je druženje na placi uz folklornu grupu KD „Ive Jelenović“ iz Dobrinja. Navečer je bila velika fešta uz Jasmina Stavrosa i grupu Tabako.

 
 

 

Vikend nakon Velike Gospe bio je rezerviran za turnir u balanju, koji se organizira treću godinu zaredom, pa ga se već može nazvati tradicionalnim. Sudjelovalo je 6 ekipa, a čak 3 ekipe bile su domaće, iz Rasopasna. Uz dvije, već afirmirane, rasopašnjarske ekipe, prvi smo puta imali i treću ekipu - sastavljenu od mladih ljudi, kod kojih je višegodišnje neobavezno poslijepodnevno druženje na jogu rezultiralo i najvećom senzacijom na ovogodišnjem turniru. Naime, u prvom su kolu glatko pobijedili favoriziranu ekipu iz Gabonjina. Uz spomenute ekipe iz Rasopasna i Gabonjina, na turniru su sudjelovale ekipe iz Čižića i Svetog Ivana, sve podijeljene u dvije skupine. Nakon razigravanja po skupinama, slijedilo je razigravanje za konačan poredak. U utakmici za 5. mjesto ekipa Gabonjina pobijedila je ekipu Čižića. U utakmici za 3. mjesto iskusna ekipa Rasopasno 2 pobijedila je debitantsku ekipu Rasopasno 3. U finalu je ekipa Svetog Ivana, u sastavu: Dalibor Gržetić, Davor Gržetić, Darijo Marijanić, Milan Marečić i Ivan Radić pobijedila udarnu ekipu Rasopasna – Rasopasno 1. Nakon finala uslijedilo je natjecajne u izbijanju balina. Za najboljeg izbijača proglašen je Nikola Miletić koji je jedini uspio pogoditi balin. Time je službeni dio turnira završen, a uz roštilj, druženje je nastavljeno u vrlo ugodnom i veselom tonu. Rodila se ideja da se druge godine i žene uključi u turnir, jer su itekako aktivne te smo tijekom ljetnih večeri često svjedoci njihovih dobrih igara na rasopašnjarskom jogu.


U nedjelju 28. kolovoza u Rasopasnu je održan 1. turnir u kartanju– u briškuli i trešeti. Za prvu godinu turnira brojka od 9 parova i 18 natjecatelja vrlo je zadovoljavajuća. Veseli činjenica da su na turniru sudjelovale sve generacije rasopašnjara, od najmlađih do najstarijih. Parovi su bili raspoređeni u tri skupine, a u svakoj po tri para. Nakon što je svaki par igrao sa svakim, dobili smo tri pobjednika skupina: Albino Senčić i Neven Zubčić, Miljeko i Renato Variola, Adrian Grdinić i Damir Grozdanić. Oni su međusobnim razigravanjem odlučivali o prvaku. Iskusni par, Albino Senčić i Neven Zubčić, zasluženo je osvojio prvi rasopašnjarski turnir u kartanju. Pobjednici su nagrađeni prigodnim nagradama.


Iz godine u godinu, ljetnih je događanja u Rasopasnu sve više. Danas, kada više nismo u mogućnosti kao mještani sela organizirati ljetnu feštu, trudit ćemo se na ovaj način doprinositi sredini u kojoj živimo!

 
 
 
 
Web kamere Općine Dobrinj
Live pogled na Dobrinj, Šilo i Klimno
 
 
Povijest
Saznajte više o povijesti naše općine
Gospodarstvo
Gospodarstvo na području Općine Dobrinj
Turizam
Glavna turistička odredišta
Naselja u Općini
Informacije o naseljima
Škola i vrtić
Nova škola u Dobrinju i vrtić u Polju
Udruge
O udrugama iz Dobrinjštine
Manifestacije
Crkvena slavlja, pučke i ribarske fešte
Istaknute ličnosti
Ivan Crnčić, Josip Pepi Uravić...
Muzeji
Sakralna i etnografska muzejska zbirka
Video
Video klipovi Dobrinja, Šila i uvale Soline
Foto galerija
Fotografije, wallpaperi, screensaveri...
 
 
 
Bookmark and Share
 
         
         
KONTAKTI
 
 
OPĆI PODACI O OPĆINI
   

Općina Dobrinj
Dobrinj 103, 51514 Dobrinj

e-mail: opcina-dobrinj@ri.t-com.hr
tel.: +385 051/848-344;848-307
fax.: +385 051/848-141
web: www.opcina-dobrinj.hr, www.dobrinj.hr

 
 
Katastarska površina: 55,05 km2
Broj stalnih stanovnika: 2.023
Broj kućanstava: 891

Stambene jedinice: 4.422
Stanovi za stalno stanovanje: 1564
Naselja: Općinu Dobrinj čine 20 naselja

 
 
TD Komun d.o.o.
www.komun.hr
 
TZO Dobrinj
www.tzo-dobrinj.hr