Disable Preloader

O općini

Sakralna muzejska zbirka u Dobrinju

U sklopu župnoga stana u Dobrinju smještena je muzejska zbirka, koja najvećim dijelom sadrži izloške iz dobrinjske kulturno-religijske baštine. No vrijednog pojedinih eksponata nadilazi lokalne vrijednosti. Tako valja istaknuti prijepis Listine slavnog Dragoslava iz 1100.; iako je original nažalost nestao, prijepis ovog važnog hrvatskoglagoljskog dokumenta iz naše povijesti sačuvan je u tzv. Pervoj knigi klera dobrinskoga.

U sakralnoj muzejskoj zbirci čuva se i Venezijanovo predoltarje iz 15. stoljeća, koje je zlatom izvezla Katarina Frankopan. Uz relikivijar svete Uršule, brojne kapitulske glagoljske knjige i skulpture naivnih umjetnika, u ovoj ćete muzejskoj zbirci naići i na jednu rijetkost-na procesijskim križevima iz XVII. stoljeća nalazi se, uz Isusa, lik Majke Božje.* Detalji iz etnografskog muzeja u Dobrinju

Etnografska zbirka u Dobrinju

Nasuprot zgrade općinskog Poglavarstva nalazi se etnografska zbirka, smještena u rodnoj kući novinara i publicista Ive Sučića (1901-1980.). Sukladno Sučićevoj oporučnoj želji, formirana je etnografska zbirka koja kroz mnogobrojne originalne izloške i fotografije dočarava život otočana unazad gotovo 200 godina.
Prizemlje je uređeno kao starinska kuhinja s "kominom" (ognjištem), starinskim stolicama, posuđem i nezaobilaznim kolijevkama kraj "komina". Na prvom su katu smješteni alati za poljoprivredu a drugi i posljednji kat sadrži starinska vretena, pučke instrumente, razne ukrase te narodnu nošnju nekadašnjih djevojaka i žena. Zbirku je moguće pogledati tijekom ljetnih mjeseci, a u ostalo vrijeme uz prethodnu telefonsku najavu u Općini Dobrinj.
scroll to top