Disable Preloader

O općini

Karnevalska udruga Kataroška osnovana je 1999. godine najprije kao grupa a od 2005. kao udruga. Svake godine budemo jedna od zapaženijih grupa na riječkom karnevalu. Maske: "Nazovi M radi ubojstva", "Vinske mušice", "Golf....i sve skupa", "I Rimljani od boduli biže", River vapor Bodulija", "Engleži zo bodulije", "Šervudski drmun", "Bodul Baruni" itd.

Udruga okuplja 50-ak članova sa područja Dobrinjštine i sjedište udruge je u Sužanu. Predsjdnik udruge: Miljenko Galanto; tajnik: Boris Latinović; blagajnik: Boris Brnić

Više informacija o nama saznajte na www.kataroska.hr

Što je kataroška?

Kataroška je lokalni naziv za zimzelenu biljku uskolisnu veprinu (Ruscus auleatus). Ona je iz obitelji ljiljanki i još ju nazivamo veprinac, ježevina, oštrolisna kostrika i metlika, te naravno kataroška.

Veprina je zimzeleni polugrm, s prepoznatljivim jajastim kožnatim bodljikavim, jako zašiljenim i čvrstim lažnim listovima (filokladijama). Stabljika je jaka, razgranata i drvenasta. Cvjetovi su sitni i neugledni, zelenkasto bijele boje. Plod je boba crvene boje s dvije sjemenke. Sjemenke su nekad rabili kao kavin surogat. Biljka cvjeta u ožujku i travnju, bez mirisa je.

Raste na toplim sunčanim kamenjarima, kamenim obroncima, svijetlim toplim listopadnim primorskim šumama, šikarama i makijama.

Koristi se za lječenje bubrežnih i urinarnih bolesti. Veprine (širokolisna i uskolisna) su u Republici Hrvatskoj zakonom zaštićene.
scroll to top